Polski

31/01/2025

Uczniowie z Powiatu Lwóweckiego rozwijają umiejętności kulinarne i barmańskie

 

Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Technicznych w Rakowicach Wielkich rozwijają swoje umiejętności zawodowe w ramach projektu „Aktywne kształcenie zawodowe w Powiecie Lwóweckim”. Obecnie biorą udział w zajęciach praktycznych z dwóch kluczowych kwalifikacji: „Serwis napojów mieszanych i alkoholi” oraz „Przygotowanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia”.

 

Doskonalenie nowych umiejętności

 

W szkoleniu z kwalifikacji „Serwis napojów mieszanych i alkoholi”, aktualnie swoje zajęcia realizuje 12 uczestników, którzy uczą się zarówno klasycznych receptur koktajli, jak i tworzenia autorskich kompozycji. Oprócz doskonalenia technik mieszania napojów kursanci zdobywają wiedzę na temat estetyki podawania, wykorzystania odpowiedniego szkła oraz sposobów dekorowania drinków. Szkolenie obejmuje zarówno napoje alkoholowe, jak i bezalkoholowe, dzięki czemu przyszli barmani mogą dostosować swoją ofertę do różnych grup klientów. Równocześnie, w ramach kwalifikacji „Przygotowanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia”, 6 osób bierze udział w zajęciach grupowych, doskonaląc swoje umiejętności kulinarne. Uczestnicy uczą się komponowania dań zgodnych z najnowszymi trendami kulinarnymi oraz zasadami zdrowego odżywiania. Szczególny nacisk kładziony jest na wykorzystanie nowoczesnych technik gotowania oraz atrakcyjną prezentację potraw. Dzięki zdobytej wiedzy i umiejętnościom uczestnicy szkolenia będą mogli z powodzeniem konkurować na rynku pracy, wyróżniając się kreatywnością i profesjonalnym podejściem do gastronomii.

 

Egzaminy już w lutym

 

Zwieńczeniem zajęć w ramach obu modułów będą egzaminy końcowe, które zaplanowano na koniec lutego. Dla uczestników to nie tylko szansa na zdobycie nowych kwalifikacji, ale także możliwość praktycznego przygotowania się do przyszłej kariery zawodowej w branży gastronomicznej i hotelarskiej.

 

BĄDŹ Z NAMI

BLOG