Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia
Obwieszczenie Ministra Sportu i Turystyki z dnia 20 listopada 2018 r. w sprawie włączenia kwalifikacji rynkowej „Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia” do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji (M. P. poz. 1190 z dnia 05 grudnia 2018 r). Kod kwalifikacji w ZRK: 12631.
Co potrafi wykonywać osoba posiadająca tę kwalifikację?
Posiadacz certyfikatu z zakresu przygotowywania potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia:
- jest gotowy do samodzielnego planowania i przygotowywania potraw według podanej receptury, z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia i nowoczesnych technik kulinarnych;
- samodzielnie przygotowuje typowe potrawy zgodnie z koncepcją fine-dining oraz serwuje je według przyjętych zasad;
- sporządza potrawy z wyłączeniem wskazanych alergenów lub składników ciężkostrawnych oraz zgodnie z zasadami „slow food”;
- w swojej pracy wykorzystuje zarówno typowy sprzęt kuchenny, jak i urządzenia stosowane w przygotowaniu posiłków uwzględniających trendy rynkowe i zasady zdrowego żywienia;
- stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii oraz przestrzega zasad HACCP, w tym GHP i GMP.
Do kogo adresowana jest kwalifikacja?
Kwalifikacja adresowana jest przede wszystkim do osób:
- które pracują w branży gastronomicznej, a nie mają formalnie potwierdzonych kwalifikacji;
- które chcą się przekwalifikować i rozpocząć pracę w branży gastronomicznej;
- które zajmują się amatorsko przygotowaniem potraw i są zainteresowane potwierdzeniem swoich kwalifikacji;
- wchodzących na rynek pracy, które poszukują atrakcyjnej rynkowo kwalifikacji pozwalającej zdobywać miejsca pracy w rozwijającej się branży gastronomicznej, ze szczególnym uwzględnieniem nowych trendów żywieniowych.
Gdzie można znaleźć zatrudnienie?
Posiadacz kwalifikacji może znaleźć zatrudnienie na stanowisku kucharza w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych:
- restauracjach,
- pizzeriach,
- kompleksach gastronomicznych.
Może również założyć własną działalność gospodarczą w branży gastronomicznej, np. w formie coraz bardziej popularnych food trucków.
160
Liczba godzin warsztatów
oraz pracy własnej
94
Czas trwania egzaminu teoretycznego (min.)
180
Czas trwania egzaminu praktycznego (min.)